Een woning moet duurzaam zijn en zeker worden, én betaalbaar.
Maar dan moet je ‘m wel hebben. En helaas is de nood hoog.
We maakten samen met de directie op 4 december een rondje, van oud tot jong.

Het complex Anthonius in Acht biedt soelaas voor veel ouderen uit die hoek van de stad die zelfstandig of met zorg een mooie veilige woonplek willen hebben, zich thuis blijven voelen in hun dorp. Het samengaan met Wooninc. verloopt goed, de huurders worden vanaf deze week vertegenwoordigd door een eigen bewonerscommissie.

Nog mogelijkheden tot uitbreiding.

De H-one woningen, de “tiny houses“ in Veldhoven, staan er prima bij. Onverklaarbaar dat de gemeente Wooninc. niet meer mogelijkheden biedt op deze lokatie. Na aanvankelijke weerstand van omwonenden, zijn die nu helemaal niet zo ontevreden. Een bewoonster, die ons gastvrij in haar knusse woning ontving, zegt goede contacten met de buurt te hebben, mede omdat er door de bewoners van de tiny houses snel gereageerd wordt bij de minste “onraad”, of dat nu gaat over huisvuil of hangjongeren. Er kunnen er best nog even zoveel bij, laat Wooninc. die prestatie maar leveren. De woningen zijn betaalbaar maar niet goedkoop. In ieder geval helpen ze mensen uit de brand die om welke reden dan ook in nood zitten en een woonplek moeten hebben. Onze gastvrouw gaf aan dat zij nu anders tegen wonen aankijkt. Ze heeft alles bij de hand en voor haar hoeft het niet zo groot meer.

Als tegenhanger bezochten we de Spaceboxen. Die stonden voorheen op het TUE-terrein en nu o.a. tegenover de Boerenbond in Veldhoven. Een andere prijsklasse en een ander woonproduct. Duidelijk nog minimaler. Welke nood heb je en waar ben je dan vervolgens tevreden mee, het zijn keuzes die je moet maken.

Dan naar de Picuskade

Nog vers en spiksplinternieuw, de lift is nog afgetimmerd vanwege het verhuisgeweld. Ook hier een variatie van kleine studio’s tot iets grotere, met of zonder parkeerplaats in de kelder. Betaalbaar, maar niet groot.  Je zit eigenlijk midden in de stad met de bus voor de deur. De wooneenheden zijn niet luxe maar bieden wel weer 103 huurders een huisje.

Tot slot nog even bijpraten in de Paterskerk.

Een prachtig, openbaar toegankelijk, verbouwd complex, biedt een gevoel van herkenning mét zeer eigentijdse elementen en oplossingen, van een muur uit de 14de eeuw tot heel modern. De kerk is als gebouw in stand gebleven. Een stad moet niet alleen maar functioneel zijn maar mag ook mooi zijn. Hier is dat zeker geslaagd, ga er maar eens naar toe. Wij zullen deze tours regelmatig maken om aan den lijve te ondervinden hoe de vlag erbij hangt en met Wooninc in gesprek te blijven over waar het om gaat: het belang van de huurder. Een woord wat er vandaag uitsprong?

Huurstress en daar moeten we mee leven en…….. bij voorkeur vanaf.