Noodfonds Energie

Over de hoge energieprijzen is inmiddels een hoop gezegd en geschreven.
In 2024 is er geen energietoeslag meer voor huishoudens met een laag inkomen. Omdat de energieprijs voor veel mensen nog steeds een probleem is, komen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening ook in 2024 in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming.
Dat wordt betaald uit het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds is een initiatief van diverse energieleveranciers. De rijksoverheid ondersteunt het noodfonds ook.

Of u recht heeft op een financiële tegemoetkoming hangt af van uw inkomen en de hoogte van uw energierekening. De voorwaarden voor een aanvraag zijn voor 2024 versoepeld waardoor meer huishoudens in aanmerking komen.

Er zijn 3 voorwaarden waar u aan moet voldoen wilt u in aanmerking komen:

  • U heeft een particulier energiecontract voor gas/stroom of stadswarmte
  • Uw energiekosten zijn 8 tot 10% van uw bruto inkomen per maand
  • Uw huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 3.200,- (alleenstaande) of € 4.480,- (samenwonend). Dit is inclusief 8% vakantiegeld.

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.
U kunt via de Situatiecheck controleren of u in aanmerking komt.
Is de aanvraag goedgekeurd?
Vanaf dat moment krijgt u 6 maanden steun van het Noodfonds Energie.
Uw energieleverancier verrekent de steun met uw energierekening nadat u de uitslag hebt ontvangen. Het kan dus per aanvraag verschillen in welke maanden u de steun ontvangt.

Heeft u DigiD en bent u ouder dan 18 jaar?
Wacht dan niet te lang!

U kunt nog een aanvraag doen tot en met 31 maart 2024.